Вітаємо з високим званням!

16 травня цього року було присуджено звання члена-кореспондента НАН України визначному українському археологові, знаному спеціалістові у галузі давньоруської та середньовічної археології доктору історичних наук професору Моці Олександру Петровичу. Колектив Інсттитуту археології НАН України, редколегія журналу "Археологія" та всі археологи України щиро вітають Олександра Петровича з високим званням.

Олександр Петрович Моця народився 30 травня 1950 року в с.Літки Київської області на берегах Дніпра в звичайній українській родині. 1968 року вступив на історичний факультет Державного університету ім Т.Г.Шевченка, який успішно закінчив 1972 року по кафедрі археології та музеєзнавства. Після служби в армії працював на посаді старшого лаборанта Археологічного музею АН України. 1976 року вступив до аспірантури Інституту археології АН України (денна форма навчання), яку закінчив 1979 року, після чого був прийнятий на посаду молодшого наукового співробітника цього інституту. В 1980 році захистив кандидатську дисертацію на тему "Населення Середнього Подніпров'я IX -XIII століть за даними поховальних пам'яток". У 1985 -1986 рр. -старший науковий співробітник ІА АН України.

1986 р. О.П.Моця очолив сектор давньоруської та середньовічної археології Інституту, а в 1991 році захистив докторську дисертацію на тему "Південноруські землі в IX -XIII століттях (за даними поховальних пам'яток)". З 1999 року -завідувач відділу давньоруської та середньовічної археології ІА НАН України.

З 1969 року бере участь в роботах археологічних експедицій на теренах України. Відомий фахівець в галузі давньоруської та середньовічної археології Центрально-Східної Європи, зокрема, поховальних пам'яток Київської Русі. Був учасником досліджень та керував роботою багатоьх археологічних експедицій; зокрема, у Чернігові, Новгороді-Сіверському та його окрузі, Шестовиці, Батурині, Рогощі, Седневі, Липовому, Клонові, Автуничах -на Чернігівщині, у Зеленому Гаю -на Сумщині, Яблуневому та Торчеську -на Черкащині тощо. Брав участь в роботі численних наукових конгресів, семінарів та конференцій в Україні, Білорусі, Росії, Татарстані, Польщі, Франції, Німеччині, Югославії, Словаччині та інших країнах. Автор близько 200 наукових праць, в тому числі 4 монографій, присвячених вивченню давньоруського періоду відчизняної історії. Член редколегії 12 наукових видань, серед них - журналів "Археологія", та "Сіверянський літопис", відповідальний редактор 8 наукових збірок та монографій.

Наукова спільнота України бажає Олександрові Петровичу надхненної праці та нових творчих здобутків на науковій ниві.






На головну сторінку