Вітаємо з Державною премією!

10 лютого 2003 р. відбулася церемонія нагородження лауреатів Державної премії України в галузі науки і техніки. Серед лауреатів премії - 10 провідних археологів України, авторів і керівників авторських колективів двох фундаментальних досліджень з давній історії України. Колектив редакції журналу «Археологія» та всі археологи України щиро вітають лауреатів: академіка НАН України доктора історичних наук професора Толочка Петра Петровича; члена-кореспондента НАН України доктора архітектури професора Крижицького Сергія Дмитровича; доктора історичних наук Козака Дениса Никодимовича; доктора історичних наук Івакіна Гліба Юрійовича; кандидата історичних наук Круца Володимира Опанасовича; доктора історичних наук професора Моцю Олександра Петровича; доктора історичних наук Мурзіна Вячеслава Юрійовича; доктора історичних наук Отрощенка Віталія Васильовича; доктора історичних наук Русяєву Анну Станіславівну; доктора історичних наук професора Станка Володимира Никифоровича.

Нині виходить друком велика кількість псевдоісторичних книжок, які формують викривлений погляд на історичну проблематику. Ми розуміємо, що весь загал переконати неможливо, але дати грамотну відповідь та послатися на книгу, а ще краще - дати НОВУ КНИГУ безпосередньо в руки - це правильний крок.

Пропоновані фундаментальні академічні дослідження «Давня історія України» (у 3 томах) та «Етнічна історія давньої України» написані провідними спеціалістами Інституту археології НАН України. Вони присвячені проблемам історії України від найдавніших часів до епохи Київської Русі включно.

Авторський колектив, ґрунтуючись на величезній джерельній базі, археологічній і писемній, намагався максимально об’єктивно відтворити складні і багатолінійні історичні процеси в межах України. При цьому автори виходили з того, що етноісторичний процес ніколи і ніде не був простим, нічим не опосередкованим розвитком, що зводився до послідовного відтворення поколінь єдиного етносу. Населення території України в давні часи не було етнічно і культурно однорідним. Через постійні міграції воно перебувало на кожному історичному етапі у динамічному стані. Звичайними були асиміляційні процеси, розчинення одного етносу в іншому або через змішання двох і більше етносів, творення цілком нових народів. Слід також пам’ятати, що Україна - це лише невелика частина Європи і її сучасні державно-політичні межі ні до чого не зобов’язували давні народи. В усі часи населення території України мало своїх співродичів в інших регіонах, часом і досить віддалених.

Матеріал, викладений на сторінках книг, відрізняється виваженістю та глибоким науковим підходом, залучені також матеріали різних галузей історичної науки, найширшого кола археологічних, антропологічних та етнографічних джерел.

ДАВНЯ ІСТОРІЯ УКРАЇНИ

(у трьох томах)

Редакційна колегія: П.П. Толочко (голова), В.Д. Баран,
С.М. Бібіков, В.М. Зубар, С.Д. Крижицький (заступник голови), О.П. Моця, В.Ю. Мурзін (відповідальний секретар), В.В. Отрощенко, В.Н. Станко, Р.В. Терпиловський.

Видання є першою фундаментальною працею, присвяченою найдавнішому періоду історії України, написаною із залученням найширшого кола археологічних, історичних, етнографічних та антропологічних джерел.

Том 1 «Первісне суспільство».

Редакційна колегія тому: В.Н. Станко (відповідальний редактор), С.С. Березанська, В.М. Гладилін, М.І. Гладких, В.В. Отрощенко (відповідальний секретар).

Автори: С.С. Березанська, В.М. Гладилін, М.І. Гладких, Н.С. Котова, В.О. Круц, С.І. Круц, В.В. Отрощенко, Ю.Я. Рассамакін, В.Н. Станко, П.П. Толочко.

Редактори тому: Н.О. Климентьєва, К.І. Савенюк.

У першому томі висвітлено факти та події первісної історії України від появи перших людей на її території до кінця бронзового віку, що охоплює близько 1 млн років (близько 1 млн років тому - X ст. до н. е.), проаналізовано динаміку історико-культурних змін, темпи суспільного прогресу, досягнення та втрати у сфері виробництва й споживання, суспільний устрій і духовну культуру, антропологічний склад населення.

Том 2 «Скіфо-антична доба».

Редакційна колегія тому: С.Д. Крижицький (відповідальний редактор), В.М. Зубар (відповідальний секретар), С.С. Бессонова, В.Ю. Мурзін, А.С. Русяєва, Є.В. Черненко.

Автори: С.С. Бессонова, Н.О. Гаврилюк, В.М. Зубар, В.В. Крапівіна, С.Д. Крижицький, Н.О. Лейпунська, В.Ю. Мурзін, О.Є. Пуздровський, А.С. Русяєва, О.В. Симоненко, С.А. Скорий, Н.О. Сон, Є.В. Черненко.

Редакційно-видавнича група: В.О. Коваленко, Р.К. Пахолюк, О.М. Петрашенко.

У другому томі висвітлено давню історію населення України від ранньозалізної до пізньоантичної доби (IХ ст. до н.е. - V ст. н. е.) в усіх її аспектах - політичному, соціально-економічному, культурному. Викладено найголовніші гіпотези, концепції та погляди на історію кіммерійців, скіфів, сарматів, античних держав Північного Причорномор’я, які відігравали провідну роль в історії цього регіону, та їх взаємовідносин.

Том 3 «Слов’яно-Руська доба».

Редакційна колегія тому: П.П. Толочко (відповідальний редактор), Я.Є. Боровський (відповідальний секретар), В.Д. Баран, Г.Ю. Івакін, О.П. Моця, Р.В. Терпиловський.

Автори: Ю.С. Асєєв, В.Д. Баран, Я.В. Баран, С.О. Біляєва, Я.Є. Боровський, В.М. Зоценко, Г.Ю. Івакін, Д.Н. Козак, Б.В. Магомедов, В.Л. Миц, О.П. Моця, Р.С. Орлов, С.П. Пачкова, О.М. Приходнюк, С.П. Сегеда, Р.В. Терпиловський, П.П. Толочко, О.В. Харламов.

Редакційно-видавнича група: В.О. Коваленко, Р.В. Терпиловський, О.М. Петрашенко, Н.В. Блажевич.

У третьому томі висвітлено давню історію населення України слов’янської та давньоруської доби (IІ ст. до н. е. - перша половина XIII ст. н. е.) в аспекті формування слов’янства, визначення його ролі в розвитку Східної Європи, постання Києворуської держави та її провідної ролі в історії регіону. Викладено найголовніші гіпотези, концепції та погляди на проблему походження слов’ян, шляхи формування Київської Русі , зв’язки східного слов’янства з Візантією й кочовим світом.

ЕТНІЧНА ІСТОРІЯ ДАВНЬОЇ УКРАЇНИ

Авторський колектив: П.П. Толочко - керівник авторського колективу, Д.Н. Козак, О.П. Моця, В.Ю. Мурзін, В.В. Отрощенко, С.П. Сегеда.

Редакційно-видавнича група: Н.О. Климентьєва, М.М. Ієвлєв, О.М. Петрашенко.

Фундаментальна монографія присвячена висвітленню взаємозв’язків, що мали місце протягом століть і тисячоліть у міжетнічних контактах різних племен і народів, які в стародавні й середньовічні часи проживали на землях сучасної України. Хронологічні рамки дослідження - від появи людини на півдні Східної Європи близько 1 млн років тому до ХІІІ ст. н. е., коли внаслідок монголо-татарської навали з історичної арени зійшло перше державне утворення східних слов’ян - Київська Русь.






На головну сторінку